Mine 9 leveregler til at overleve og LEVE som selvstændig i 9 år

Rådgiver Anita Dalsgaard - fotograf Karina Dalsgaard1

Mine 9 leveregler og reflektioner fra en selvstændig med 9 års jubilæum


1. At drive virksomhed er (måske) for resten af dit liv, så sørg for, at du kan holde til det på den lange bane!


At drive egen virksomhed i 9 år er lang tid. Og ca. 5 år længere end jeg havde troet, jeg skulle være selvstændig. Måske er jeg selvstændig resten af livet, så det er vigtigt, at jeg kan holde til det i 30 år mere. 


2. Du bliver alligevel aldrig færdig, så du kan lige så godt holde fri aften, weekend og ferie.


Din to do liste er uendelig, og der er altid mere, du kan gøre og bedre(!). Den bliver aldrig afsluttet, fordi der hele tiden kommer nyt til. Derfor kan du lige så godt stoppe og holde fri aften, weekend og ferie. Efter 40 timers arbejdsuge er du alligevel kun halvt så effektiv og sikkert også kun halvt så dygtig, så det er for alles bedste, at du stopper. 

3. Giv dig selv løn! Du fortjener det! Derudover er det dit bevis på dit værd i systemet, når du skal købe hus, eller hvis du på et tidspunkt skal have penge fra det offentlige ved sygdom eller barsel.

Det kan komme til at bide dig i halen privat, at du lader pengene stå i virksomheden. Banken vil se, at du kan give dig selv løn, og hvis du skal have understøttelse, skal det offentlige vide hvilken løn, de skal kompensere. Hvis din partner har sørget for indtjeningen i privaten, og din partner dør, eller du bliver skilt, er du RIGTIG dårligt stillet. 

4. Modtag og lyt kun til råd fra folk, der kender din virksomheds strategi, ambitioner og målgruppe.

Alle andre råd vil være generelle, og du vil bruge energi på irrelevante råd og meninger, som ikke vedrører din målgruppe og din strategi. Lyt kun til personer, der har sat sig ind i din forretning, så deres råd er relevante for din målgruppe, for dig og for dine ambitioner med virksomheden. 

5. Del ikke dine frustrationer og glæder med lønmodtagere.

Sorry, men de forstår det ikke, og du bliver frustreret, fordi du ikke får den respons, du har brug for. Del i stedet dine op- og nedture med andre selvstændige, der ved, hvad du taler om, og som kan give dig den støtte og opbakning, du har behov for.

6. Lad ikke dig selv eller dine kunder blive den chef du (måske) flygtede fra.

Husk at udnytte den frihed og selvbestemmelse, du har som selvstændig. Tag de kurser og videreuddannelser, du begejstres for. Bliv en del af det netværk, du synes, er spændende. Tag på arbejdsrejser og private ferier, som gør dig glad. Hold fri med dine børn, når det passer dig. Pas på din krop med behandlinger og træning, når det passer dig. Arbejd hvor og hvornår, det passer dig. 

7. Få din betaling inden du påbegynder arbejdet eller som minimum 50% af beløbet.

Der skal være respekt i et samarbejde, og penge er respekt. Det er ikke respektfuldt, at du ligger alle arbejdstimerne og afholder udgifterne og først modtager betaling, når projektet er slut. Det er for sårbart. Der kan ske alverdens ting hos kunden (og i verden), der kan forsinke et projekt. Den risiko skal du ikke stå med alene. Derfor skal du altid tage betaling, inden du går igang. Fordi det skal være et win win samarbejde. De virksomheder, der ikke er med på det, skal du ikke samarbejde med. På den måde ved du hvilke virksomheder, der arbejder ud fra respekt og tillid. 

8. Arbejd intensivt med at lære at leve med den økonomiske frygt og usikkerhed, så den ikke æder dig op indefra og får dig til at tage dårlige beslutninger.

Det værste ved at være selvstændig, er den økonomiske frygt og usikkerhed, der hviler på dine skuldrer konstant. Det synes jeg. Det er klart den faktor ved livet som selvstændig, jeg syntes, der har været det hårdeste gennem mine 9 år. Udefra er der ikke noget, du kan gøre ved den. Uanset, hvor hårdt du arbejder eller hvor mange penge, du tjener, vil den være der. Derfor synes jeg, det mest effektive har været at arbejde med det indefra. Arbejde med frygten. Bearbejde frygten i mit sind og dagligt i mine tanker arbejde med at få bekymringerne til at fylde mindre og mindre. 

9. Det bliver ved med at være turbulent at være selvstændig. Det holder ikke op. Det bliver aldrig forudsigeligt.

I mine første år som selvstændig troede jeg, at når der var gået 4-5 år, så ville jeg vide, hvordan det hele hang sammen. Kende sæsonerne, kunderne og markedet. Men her 9 år senere, føler jeg stadig, at alt er lige så uforudsigelig og turbulent, som i begyndelsen. Der er altid et eller andet, der udfordrer strategien. En pandemi, krige, inflation, en medarbejder der koster for meget, en investering der ikke tjente sig selv ind igen, en barsel, sygdom eller en kunde der ikke betaler osv. Det bliver aldrig forudsigeligt. 


10. BONUS EXTRA: Der findes ikke noget quick fix. Hverken til salg, markedsføring eller forretningsmodel.

Der er utallige eksperter, der fortæller dig, at de har metoden og opskriften på, hvordan du skaber mere salg, hvordan du tjener din første million, hvordan du skalerer virksomheden og gør dig selv undværlig og alt det der.
Jeg er gennem tiden hoppet på flere af dem. Jeg har prøvet rigtig mange marketingtilgange af, jeg har prøvet flere forretningsmodeller af, og jeg må bare konstatere, at der ikke er nogen af dem, der har sendt min virksomhed på raketfart.
Jeg tror, det skyldes, at modellen er skabt i den ideelle verden. Men den bruges i den virkelige verden. Og i den virkelige verden, går tingene noget langsommere (eller stærkere), der sker uforudsete hændelser og måske er du ikke helt så kompetent, tålmodig og dedikeret, som modellen kræver. 
Det eneste der holder over tid er: selvindsigt og personlig udvikling, fokus, kontinuitet og vedholdenhed. Der findes ikke noget quick fix til salg, markedsføring og forretningsmodel. 

Driver du din egen virksomhed, eller drømmer du om at gøre det? Jeg hepper på dig! Jeg håber, mine 9 leveregler kan inspirere dig til ikke kun at overleve som selvstændig, men også at LEVE!

Kærlige hilsner 

🌟🌟🌟🌟🌟🌟


Jeg er strategisk digital rådgiver

💼 Jeg hjælper små og mellemstore virksomheder med tage de beslutninger, der gør det muligt for marketing at skabe salg med online markedsføring. 

🚀 Digital strategi workshops, undervisning og månedlig sparring på individuelle forløb, der flytter virksomheden.

📈 Vil du gerne at markedsføring, ads og lønkroner skal føre til mere synlighed og salg?

📞 Du er altid velkommen til at kontakte mig på anita@goerdetenkelt.dk eller 41110274 og få afklaring på, om du og virksomheden kan bruge min hjælp.